۱۳۹۸ بهمن ۱۱, جمعه

مجلس؛ رد صلاحیت به دلیل "روابط جنسی نامتعارف"

یکی از حساب‌های کاربری وابسته به سپاه پاسداران در فضای اجتماعی مدعی شده است که ۳۴ نماینده فعلی مجلس شورای اسلامی، به دلیل «روابط جنسی نامتعارف» رد صلاحیت شده‌اند اگر بخواهند «ژست اپوزیسیون» بگیرند، نام آن‌ها منتشر خواهد شد.

این فعالان فضای اجتماعی وابسته به رهبری و سپاه پاسداران نوشته اند : در صورت اعتراض و اغتشاش ، سپاه پاسداران پرونده «روابط جنسی» ۳۴ نماینده کنونی مجلس را افشا خواهد کرد .

به گزارش رادیو پیام اسرائیل، در واکنش به امکان این افشاگری، جلیل محبی، دبیر ستاد امربه‌معروف و نهی از منکر، واز روحانیون تندرو نزدیک به سپاه و علی خامنه‌ای با این اقدام مخالفت کرده است و در حساب توییتری خود گفته که افشای این موضوع در فضای علنی، قانونی نیست.

نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در نخستین دهه رهبری خامنه‌ای از این شیوه برای حذف مخالفان سیاسی و روشنفکران استفاده می‌کردند، و در برخی از موارد حتی افراد را وادار می‌کردند تا به آن اتهامات در برابر دوربین اقرار کنند.

هنوز به صورت رسمی اعلام نشده است که شورای نگهبان چگونه به اطلاعات روابط جنسی نمایندگان مجلس دست یافته است. با توجه به منبع درز این اخبار در فضای مجازی، به‌نطر می‌رسد که سازمان اطلاعات سپاه، مسئول تهیه پرونده روابط جنسی نمایندگان مجلس و اعلام آن به شورای نگهبان بوده‌ است.

برخی مدیران سابق جمهوری اسلامی شهادت داده‌اند که نیروهای امنیتی با تعبیه دوربین‌ در اتاق خواب و دیگر اماکن خصوصی‌شان، از روابط جنسی آن‌ها فیلمبرداری کرده‌اند.

دیگر ابزار رهبر جمهوری اسلامی برای مهندسی انتخابات، شورای نگهبان است. شورای نگهبان متناسب با ذوق و سیاست رهبر نظام، با استفاده از ابزار «احراز و تایید صلاحیت»، آرایش مطلوب شخص رهبر را در میان «نیروهای خودی اصلاح‌طلب و اصول‌گرا» برقرار، و سهم هر یک را از کیک قدرت، تعیین می‌کند.


نماینده خامنه ای: باید با شکم گرسنه هم رأی بدهیم

عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس خامنه ای در پاسخ به این پرسش که تفاوت سیاسی انتخابات مجلس یازدهم با سایر انتخابات‌ها چیست؟ گفت: انتخابات منصه حضور و ظهور مردم است. ما انتخابات برگزار می‌کنیم تا ارزش‌های انقلاب را زنده کنیم.

سیدراضی نوری گفت: قهر با صندوق رأی خواسته دشمنان نظام و انقلاب است. اگر پشتیبان ولایت فقیه هستیم باید با شکم گرسنه هم رأی بدهیم.


گفتند تو را هم در انتخابات مجلس حجامت می‌ کنیم

روزنامه شرق نوشت: تعداد چهره‌های سرشناس اصلاح‌طلبان در کارزار انتخابات مجلس آن‌قدر کم است که بحران ارائه لیست انتخاباتی بیش‌از‌پیش جدی به نظر می‌رسد. نیرو‌های اصلاح‌طلب در مقطع فعلی با وضعیتی روبه‌رو شده‌اند که شاید سال‌ها بود تجربه نکرده بودند.

محمود صادقی، نماینده دوره دهم مجلس که به‌صراحت بیان شهرت دارد، در زمره کسانی است که برای انتخابات اسفندماه رد صلاحیت شده است. او می‌گوید بعد از حوادث آبان‌ماه تصمیم جدی داشتم که در انتخابات شرکت نکنم؛ اما براساس خرد جمعی به این نتیجه رسیدم که بیایم.

وی گفت: همان تفکری که اعتراضات مردم را خون کثیف نظام می‌داند، با همه ابزارهایش به شورای نگهبان فشار وارد می‌کند. من نام آن‌ها را اصحاب حجامت می‌گذارم و پیروان همان تفکر بعد از نطق انتقادی من در مجلس گفتند که تو را هم در انتخابات حجامت می‌کنیم و امروز من متوجه شده‌ام که منظور او از حجامت انتخاباتی رد صلاحیت‌ها بوده است.

پسر "آیت الله مطهری" را هم رد صلاحیت کردند

علی مطهری، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در پی رد صلاحیتش به شورای نگهبان شکایت کرد.

مطهری که صلاحیتش از سوی هیات نظارت بر انتخابات مجلس ولایت بااستناد به بند "عدم التزام به نظام" رد شده است در واکنش به این تصمیم گفت: «من نسبت به رد صلاحیتم برای مجلس یازدهم اعتراض کردم و همان‌طور که گفته‌ام، التماس و پیگیری نخواهم کرد.»

حزب کارگزاران فقط 5 تایید صلاحیت‌شده دارد!

عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی از تایید صلاحیت تنها 5 عضو این حزب در کل کشور خبر داد!

حسین مرعشی، درباره اعضای تایید صلاحیت‌شده این حزب از طرف هیات‌ مرکزی نظارت گفت: تاکنون در مجموع کشور از حزب کارگزاران پنج نفر تایید صلاحیت شده‌اند.

او با اعلام اینکه آمار دقیق ثبت‌نام‌کنندگان این حزب در انتخابات مجلس یازدهم را نمی‌داند، درباره افرادی که از شورای مرکزی تایید شده‌اند گفت: خانم پروانه مافی نماینده فعلی مجلس و سید افضل موسوی از شورای مرکزی جزو تایید صلاحیت‌شدگان هستند.

مرعشی همچنین در مورد نحوه رد صلاحیت اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس یازدهم سکوت کرد و گفت: اظهارنظر در این خصوص را به بعد از تصمیم‌گیری در شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان موکول می‌کنند.

گفتنی اینكه، این شورا امروز در بیانیه‌ای اعلام كرد از ۱۶ هزار نفر داوطلب، حدود ۱۱۰۰۰ نفر ردصلاحیت شدند!فقط حدود ۳۰ درصد داوطلبان احراز صلاحیت شده‌اند! ضمن اینكه نود درصد داوطلبان نزدیك به اصلاح‌طلبان رد صلاحیت شدند!


برادر زیباکلام؛ اصولگرایی که رد صلاحیت شد

سعید زیباکلام - عضو هیئت‌علمی گروه فلسفهٔ دانشگاه تهران – که برای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نام‌نویسی کرده بود، از سوی هیئت اجرایی رد صلاحیت شد. براساس گزارش‌ها این استاد دانشگاه با استناد به بند ۶ ماده ۲۸ قانون انتخابات رد صلاحیت شده است.

فعالان سیاسی اصولگرا در شرایطی از ردصلاحیت سعید زیباکلام انتقاد می‌کنند که این روز‌ها تعدادی از نامزد‌های اصلاح طلب نیز ردصلاحیت شده اند، با این حال آن‌ها هیچ اظهار نظری در این باره نکرده اند و حتی از این ردصلاحیت‌های دفاع کرده اند. این مسئله نشان دهنده رویکرد دوگانه به مسئله ردصلاحیت در این طیف است.


پلیس مجارستان به سوی مهاجرانی که می‌خواستند از مرز بگذرند تیراندازی کرد

پلیس مرزی مجارستان، سه شنبه صبح به سوی مهاجران در مرز این کشور تیراندازی کرد. این حادثه هنگامی اتفاق افتاد که بیش از ٦٠ مهاجر قصد وارد شدن از صربستان به مجارستان را داشتند.

به گفته خبرگزاری فرانسه، پلیس مرزی مجارستان به روز سه شنبه ٢٨ جنوری به سوی بیش از ٦٠ مهاجری که از صربستان وارد این کشور می‌شدند، تیراندازی کرد. 

 ویدئویی که توسط پلیس منتشر شده است، مردانی را در حال عبور از دیوار مرزی و سپس از یک دروازه بزرگ  آهنی نشان می دهد.

یک مقام ارشد پلیس در بیانیه ای در بوداپست گفت: گروهی در حدود ٦٠ تا ۷٠ مهاجر می‌خواستند به گونه غیرقانونی و با روشی سازمان یافته و تهاجمی از صربستان وارد خاک مجارستان شوند.

به گفته این منبع، یکی از سربازان امنیتی مرزی،  تیراندازی هوایی کرد که در نهایت منجر به بازگشت مهاجران به صربستان شد. وی اضافه کرد که در این  قضیه ۴ مهاجر در منطقه سرحدی روسکا گرفتار شدند و پلیس منطقه مرزی را تحت بررسی قرار داد.

این درحالیست که شماری از مهاجران پولیس را به بدرفتاری و شکستن تیلفون‌های شان متهم کرده‌اند. 

پیتر وان در اورارت، رئیس ماموریت سازمان بین المللی مهاجرت در بوسنی و هرزگوین به مهاجر نیوز گفت: در این نخستین بار است که در هنگری از سوی پلیس به روی مهاجران تیر اندازی می شود.

او در ادامه صحبت هایش به مهاجرنیوز گفت:« آنچه من می دانم این است که گروه بزرگی از ٦٠ مهاجر سیم های مرزی را قطع کردند و ۴٠ تن از آنان بلافاصله به صربستان بازگشتند. این بار نخست است که چنین گروه بزرگی تلاش کردند تا از مرز صربستان به مجارستان بوند.»

روز گذشته ساعت ٦ صبح به وقت محلی ٣۷ مهاجر که می‌خواستند به طور غیرقانونی وارد مجارستان شوند، توسط پلیس صربستان گرفتار شدند. وزارت کشور صربستان در بیانیه ای اعلام کرد که این گروه مناطق مرزی را در نزدیک مرز هورگوس -٢ مسدود کرده اند. این مهاجران به پلیس شهر کانیزا تحویل داده شدند.

این درحالی است که گورگی باکوندی، مشاور ریاست جمهوری مجارستان می‌‌گوید، تعداد پناهجویانی که وارد کشور می شوند، طبق آمار رسمی پلیس، امسال افزایش یافته است. به گفته وی، از ماه جنوری ٢٠٢٠ بدینسو، ۳۴۰۰ مهاجر قصد وارد شدن به مجارستان را داشتند.

در اوایل جنوری، مقام‌های مجارستان اعلام كردند كه نیروهای جدیدی را به مرزهای خود فرستاده اند و گزمه ها نیز در ساحل دریای تیزا موظف شده‌اند.


مبارزه با ورود مهاجران؛ یونان ۱۲۰۰ پولیس مرزی اضافی را استخدام می کند

حکومت یونان می‌خواهد که در چند ماه آینده، ۱۲۰۰ پولیس را به هدف کنترول مرزهای این کشور استخدام کند. این مامورین تلاش خواهند کرد که جلو ورود پناهجویان از ترکیه به یونان را بگیرند.

بر بنیاد یافته های خبرگزاری نیمه رسمی «ای ان ای – ام پی ای»، برای استخدام ۴۰۰ پولیس مرزی در یونان، آگهی نشر شده است. این رسانه معلومات یادشده را از وزارت امور محافظت از شهروندان یونان به دست آورده است. بر این اساس، قرار است این ۴۰۰ پولیس مرزی، در امتداد رودخانه ماریتسا (ایوروس) که بین یونان و ترکیه قرار دارد، به کار گماشته شوند.

رادیو و تلویزیون دولتی یونان (ای ار تی) نیز به نقل از وزارت امور محافظت از شهروندان این کشور گزارش داد که طی چند هفته آینده، قرار است آگهی برای استخدام ۸۰۰ پولیس دیگر نیز نشر شود. این گروه در جزایر شرق بحیره اژه مشغول به کار خواهند شد.

اطلاعات کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان (یو ان اچ سی ار) نشان می‌دهد که در سال ۲۰۱۹ میلادی، شمار مهاجرانی که از ترکیه به یونان آمده بودند، به وضوح افزایش یافته است.

در حالی که شمار پناهجویان تازه وارد در سال ۲۰۱۸ به ۵۰ هزار تن می‌رسید، میزان ورود غیرقانونی مهاجران از ترکیه به یونان در سال ۲۰۱۹ به  ۷۴ هزار و ۶۰۰ تن افزایش یافت. با این همه، رقم پناهجویان در کمپ های لیسبوس، خیوس، ساموس، لیروس و کوس بیشتر از حد گنجایش آن هاست.

توافق جمعی برای طرح پذیرش کودکان پناهجو از یونان به آلمان وجود ندارد

در پارلمان فدرال آلمان آرای بیشتر برای حمایت از طرح انتقال پناهجویان زیرسن از یونان به آلمان، وجود ندارد. شماری از سیاستمداران آلمانی می‌گویند که این اقدام سبب می‌شود که وضعیت در جزایر یونان به وخامت بیشتر بگراید.
تورستن فرای، معاون فراکسیون احزاب سوسیال مسیحی و دموکرات مسیحی در پارلمان آلمان، روز چهارشنبه گفت که طرح آوردن پناهجویان زیرسن از اردوگاه های مزدحم یونان سبب جذب پناهجویان بیشتر [تشویق آنان برای مهاجرت] خواهد شد و در کنار آن، وضعیت در جزایر یونان به وخامت بیشتر خواهد گرایید.
در حال حاضر، حدود ۴۰ هزار پناهجو و مهاجر در جزایر شرق دریای اژه به سر می‌برند. در واقع این جزایر ظرفیت پذیریش۷۵۰۰ تن را دارند. وضعیت پناهجویان در این جزایر با گذشت هر روز بدتر می‌شود.
گفته می‌شود که در میان گیرماندگان در جزایر یونان، بیش از ۴۰۰۰ کودک زیرسن حضور دارند که بدون والدین شان می‌باشند.
پیش از این، روبرت هابیک، رئیس حزب سبزهای آلمان در روزهای کریسمس خواسته بود که این گونه پناهجویان آسیب پذیر به آلمان انتقال داده شوند. اما، حکومت فدرال آلمان به این درخواست پاسخ رد داد. از جانب دیگر، حزب "بدیل برای آلمان" و "حزب دموکرات آزاد آلمان" هم در برابر این طرح قرار گرفتند.

انتقاد کارشناسان از طرح یونان برای ایجاد مانع شناور در بحر علیه مهاجران

یونان ظاهرا می‌خواهد که در برابر قایق های مهاجران موانع شناور را در دریای اژه ایجاد کند. امدادگران و محققان با انتقاد از این تصمیم، مسدود کردن بیشتر دروازه های اروپا را اقدام غیرانسانی خواندند.

کارشناسان و شماری از سازمان های امدادگر، از برنامه حکومت یونان برای ساخت حصار شناور در بحیره مدیترانه انتقاد کردند. قرار است که این اقدام به هدف جلوگیری از ورود قایق های مهاجران به آب های یونان در آینده، انجام شود.

به نظر یوخن اولتمر، محقق امور مهاجرت در صورت اجرای این برنامه پروسه مسدود کردن دروازه های اروپا وارد مرحله جدید خواهد شد و اوضاع نسبت به گذشته به وخامت بیشتر می‌گراید. این دانشمند آلمانی روز پنجشنبه به سرویس خبری پروتستانت (ای پی دی) گفت: «چنین اقدام به گونه روشن، برخلاف قانون است و باعث می‌شود که مهاجران بیشتر از گذشته به خطر بیافتند. افزون بر این فرصت ارائه تقاضای پناهندگی از آن ها سلب می‌شود.»

اولریش لیلیه، رئیس سازمان خیریه کلیسای پروتستانت در آلمان (دیاکونی)، این تصمیم حکومت یونان را غیرانسانی خواند و گفت: «موانع مرزی نمی‌توانند مانع مهاجران باشند، حتی وقتی که در بحر نصب شوند.»

بر اساس گزارش مجله خبری «دیر اشپیگل»، وزارت دفاع یونان می‌خواهد که ساخت یک مانع به ارتفاع  ۲.۷ کیلومتر را به داوطلبی بگذارد. مقام های مسئول در یونان امیدوارند که از این طریق بتوانند جلو مهاجرانی را بگیرند که سعی دارند خود را از ترکیه به یونان برسانند.

یک سخنگوی کمیسیون اتحادیه اروپا روز پنجشنبه در شهر بروکسل گفت، این کمیسیون می‌خواهد که با مقام های یونانی تماس بگیرد تا اطلاعات بیشتر را در مورد این تصمیم حکومت یونان کسب کند. او در ادامه گفت، ایجاد موانع در مرزهای اتحادیه اروپا در ذات خود به معنای نقض قوانین آن نیست. اما از سوی دیگر با چنین اقدام نباید فرصت ارائه تقاضای پناهندگی از مهاجران گرفته شود و اصل عدم اجبار مهاجران (Non-refoulement) باید رعایت شود.

شورای پناهندگان ایالت نیدرزاکسن هم از این تصمیم انتقاد کرد و گفت، تا به حال برای جلوگیری از گسترش آلودگی نفتی در بحر از چنین موانعی استفاده می شده است. کای وبر، مدیرکل این شورا گفت، اتحادیه اروپا که برنده جایزه نوبل شده است، دیگر نمی‌تواند با پیشبرد چنین سیاستی خود را «کانون حقوق بشر» بداند.

او در ادامه گفت، از آن جایی که اتحادیه اروپا نمی‌تواند راجع به یک سیاست مشترک در قبال مهاجران به توافق برسد، یونان از خشونت بیشتر در قبال مهاجران استفاده می‌کند و در جزایر این کشور با آن ها «مانند حیوان» رفتار می‌شود.

لیلیه، رئیس دیاکونی گفت: «حکومت آلمان فدرال و کشورهای اتحادیه اروپا از چند ماه به این سو در تلاش اند که یک راه حل برای کاهش ازدحام در کمپ های جزایر یونان  پیدا کنند و درخواست کمک وزیر مهاجرت یونان نیز که در خزان سال گذشته صورت گرفت، بی پاسخ مانده است.

رئیس دیاکونی در ادامه گفت: «این در حالی است که آلمان می‌تواند مهاجرانی را که آن جا در شرایط غیرانسانی زندگی می‌کنند، قبول کند، بدون این که مشکل مالی و یا لوجیستیکی برایش ایجاد شود. مسدود کردن بیشتر دروازه های اروپا واکنش درستی نیست، بلکه باعث تشدید شرایط غیرانسانی می‌شود.»

به گفته اولتمر، محقق امور مهاجرت محکمه حقوق بشر اتحادیه اروپا دقیقا گفته است که «Push back» یا به عقب راندن افرادی که به طور بالقوه ممکن است مستحق دریافت پناهندگی باشند، اصولا جایز نیست. این تاریخ شناس آلمانی که در دانشگاه اُسنابروک در بنیاد تحقیقات راجع به مهاجرت تدریس می‌کند، گفت که از چند سال به این طرف، تلاش ها برای به جلو کشیدن مرزهای اروپا جریان دارد تا به طور مثال کمپ هایی در افریقا نیز ایجاد شوند و آن جا راجع به تقاضاهای پناهندگی تصمیم گرفته شود. بر اساس این، گارد ساحلی لیبیا به دستور اتحادیه اروپا، جلو سفر مهاجران به اروپا را می‌گیرد و از عملیات نجات مهاجران در بحر ممانعت می‌کند.


سازمان مددرسان: وضعیت روحی بسیاری از کودکان مهاجر در یونان بدتر شده است

بر بنیاد اطلاعات سازمان "روستاهای کودکان اس او اس"، وضعیت روحی بسیاری از کودکانی که در کمپ های یونان به سر می‌برند، به وخامت گراییده است. رئیس این سازمان در یونان، خواهان واکنش سریع اتحادیه اروپا و رسیدگی به اطفال شد.

جرج پروتوپاپاس، رئیس سازمان مددرسان "روستاهای کودکان اس او اس" روز جمعه در یونان گفت: «آن ها دچار وحشت زدگی یا حمله "پانیک" می‌شوند، بسیاری از کودکان به افسردگی مبتلا شده اند و برخی سعی کرده اند که دست به خودکشی بزنند.»

او گفت که فقط در ماه جنوری ۳۵۰۰ مهاجر دیگر به این جا رسیده اند و ازدحام در کمپ ها شدت گرفته است. 

پروتوپاس در ادامه اظهار کرد: «وضعیت شوک آور است و ناکامی سیاست اروپا در قبال مهاجران اینگونه اثبات می‌شود.» او خواست که «اتحادیه اروپا پلان مشخصی را ارائه کند تا کودکان بتوانند (در این کمپ ها) بر اساس موازین حقوق بشر زندگی کنند.»

به گزارش سازمان "روستاهای کودکان اس او اس"، جزایر یونان ۲۱۰ هزار تن جمعیت دارند و  ۴۲ هزار پناهجو نیز در آن جا زندگی می‌کنند. یک سوم از این پناهجویان کودک هستند و ۶۰ درصد از آن ها، کمتر از ۱۲ سال سن دارند. تقریبا نیمی از این مهاجران از افغانستان و باقی از کشورهای سوریه و سومالیا می‌باشند. 

به گزارش سازمان نامبرده، وضعیت در کمپ موریا که در واقع برای ۳ هزار تن ساخته شده است، از جاهای دیگر بدتر است و ۲۰ هزار تن در آن جا تحت شرایط غیرانسانی زندگی می‌کنند. ازدحام رو به افزایش، کمبود مواد غذایی، نبود دارو، لباس و بی سرنوشتی به تشنج ها و منازعات در میان ساکنان این کمپ دامن می‌زنند.

پروتوپاس، رئیس سازمان "روستاهای کودکان اس او اس" در ادامه گفت: «کودکان تحت این شرایط ۲۴ ساعت در روز در معرض خطر قرار دارند. به ویژه اطفال و نوجوانان بدون همراه نمی‌توانند در برابر خشونت و سوءاستفاده جنسی از خود دفاع کنند». آن ها دوباره دچار شوک و تروما می‌شوند، بدون این که از کمک های روانشناسی برخوردار شوند.

او در ادامه اذعان کرد که در فصل زمستان اوضاع وخیم تر می‌شود: «اطفال سرما می‌خورند، بیمار می‌شوند و پناهجویان به خاطر نیاز عاجل، درختان کوچک زیتون را قطع می‌کنند تا خود را گرم کنند و غذا بپزند.»

پروتوپاس خواهان همدردی و همبستگی اتحادیه اروپا شده گفت: «اگر به سرعت تحولی ایجاد نشود، جان کودکان به خطر خواهد افتاد.!»



بلژیک: پولیس عامل تیراندازی به کودک کردی به قتل غیرعمدی متهم شد

دادگاهی در بلژیک یک پولیس این کشور را به قتل غیر عمدی مودا، مهاجر ٣ ساله کرد متهم کرد. این کودک پناهجو در سال ٢٠١٨ در جنوب بروکسل، در جریان کنترول یک لاری حامل مهاجران توسط پولیس کشته شد.

لوران کینز، وکیل متهم به خبرگزاری فرانسه گفت که دادگاه در نامه‌‌ای که در ماه دسمبر گذشته به موکلش فرستاده او را به قتل مودا متهم کرده است.
کودک پناهجوی کردی در ١٧ می ٢٠١٨ در منطقه والوونی در جنوب بروکسل به قتل رسید. این حادثه هنگامی رخ داد که یک لاری حامل حدود سی مهاجر که از فرانسه می‌آمدند، تلاش کرد از کنترل پولیس فرار کند.
پولیس در جریان تعقیب و گریز به راننده لاری دستور توقف داد اما راننده این دستور را نادیده گرفت. یک تن از پولیسان تلاش کرد با تیراندازی به سوی تایر لاری، راننده را مجبور به توقف کند اما گلوله که از مسیرش منحرف شده بود  به سر مودا، کودک کردی اصابت کرد که با پدر و مادرش پشت سر راننده نشسته بودند. مواده در جریان انتقال به شفاخانه درگذشت.
مقام‌های بلژیک در ارتباط با این حادثه، راننده کامیون و یک تن دیگر را به اتهام قاچاق مهاجران بازداشت کردند. در ماه اپریل ٢٠١٩ بلژیک راننده را به انگلستان تحویل داد و فرد دومی هم در پائیز همین سال به هالند تحویل داده شد.
پس از این حادثه، خانواده مودا به دلایل "بشردوستانه" در بلژیک مستقر شدند.

رادیو‌دارو، گروگان تحریم‌های آمریکا و بلندپروازی‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی

در روزهای پایانی سال گذشته میلادی، مصاحبه محمدرضا داورپناه، مدیرعامل شرکت پارس ایزوتوپ، با ای‌بی‌سی نیوز درباره تحریم این شرکت از سوی آمریکا و تاثیر این اتفاق بر سلامت بیماران بار دیگر بحث تولید رادیو‌دارو در ایران و ارتباطش با برنامه هسته‌ای کشور را سر زبان‌ها انداخت. داورپناه در این مصاحبه گفت این تحریم‌ها جان ۸۰۰ هزار بیمار سرطانی در ایران را به خطر انداخته است.

این اظهار‌نظر‌ها در حالی است که در یک دهه گذشته، مقام‌های رسمی بارها خبر خودکفایی ایران در تولید رادیو‌داروها را تکرار کرده‌اند. آخرین بار در سال ۲۰۱۴ بود که امیررضا جلیلیان، مجری طرح کلان تولید رادیو‌داروهای كشور از پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای، با اعلام بی‌نیازی از واردات رادیو‌دارو، از تولید ۱۵ قلم رادیوداروی جدید در کشور خبر داد.

حالا با گذشت ۵ سال و با آغاز ساخت دوباره راکتور آب سنگین اراک، که نامش با تولید رادیودارو و بمب هسته‌ای در ایران گره خورده است، از تاثیر تحریم‌ها بر سرنوشت بیماران سرطانی در ایران صحبت می‌شود. این گفته‌ها پرسش‌های بی‌شماری ایجاد کرده است، از جمله این‌که بالاخره ایران در تولید رادیو‌دارو خودکفاست یا نه؟ اگر نه، چرا چنین ادعایی مطرح شد؟ طرح‌هایی مانند راکتور آب سنگین اراک چقدر به این خودکفایی احتمالی در آینده کمک خواهد کرد؟ و چه کسانی مقصر این وضعیت‌اند؟


رادیودارو و راکتور آب سنگین
رادیو‌دارو به هر نوع فرآورده‌ای گفته می‌شود که در فرایند تشخیص و درمان بیماری‌های مختلف به کار گرفته شود و در آن فرآورده از رادیوایزوتوپ‌ها یا ایزوتوپ‌های ناپایدار و پرتوزای عناصر مختلف به‌عنوان ماده اولیه استفاده شده باشد.

ایزوتوپ به انواع مختلف اتم یک عنصر شیمیایی خاص گفته می‌شود که تفاوتشان در تعداد نوترون‌های هسته اتم است، یعنی همه ایزوتوپ‌های یک عنصر تعداد برابر پروتون و متفاوت نوترون دارند. این تفاوت نوترون در برخی از آن‌ها که به رادیوایزوتوپ مشهورند باعث ناپایداری هسته و واپاشی آن ایزوتوپ به عناصر پایدار از طریق پرتوزایی می‌شود. بعضی از این ایزوتوپ‌ها در طبیعت وجود دارند اما به میزان کم و برخی دیگر وجود ندارند.

بنابراین، تولید صنعتی این ایزوتوپ‌ها از راه‌های مختلف تقریبا تنها روش تامین مواد اولیه تولید رادیودارو است. این کار با کمک سیکلوترون یا شتاب‌دهنده‌های حلقوی و در راکتورها انجام می‌شود. در این بین، راکتورهای آب سنگین (با مجتمع تولید آب سنگین اراک اشتباه نشود)، مانند آنچه در اراک در حال ساخت است، یکی از روش‌های تولید نوترون‌های اضافه‌اند، اما انتخاب نامتعارفی است.

به دوگانه تحریم و خودکفایی بازگردیم. ماجرا ساده است؛ ایران در حال حاضر توانایی تولید میزان کافی از همه انواع رادیوایزتوپ‌های مورد نیاز صنعت داروسازی را ندارد و مجبور است این مواد اولیه را وارد کند، اما دانش تولید رادیودارو از این مواد اولیه را دارد. پس هرچند ایران در دانش تولید رادیو‌دارو خودکفاست، این تنها بخشی از ماجراست و به نیاز برای واردات مواد اولیه اشاره‌ای نمی‌شود تا وقتی بحث موضوع‌هایی مانند تحریم مطرح می‌شود.

از سوی دیگر، در ایران معمولا تولید رادیو‌داروها با طرح‌هایی مانند ساخت راکتور آب سنگین اراک گره زده می‌شود، اما مطابق دستورالعمل تولید رادیو‌ایزوتوپ‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در حال حاضر فقط کلسیم ۴۵، کبالت ۶۰، گوگرد ۶۰ و ید ۱۳۱ در راکتورهای آب سنگین جهان و بخش قابل توجهی از آن‌ها در سیکلوترون‌ها تولید می‌شوند.



شتاب‌دهنده بی‌شتاب
وقتی ادعاهای مسئولان صنعت هسته‌ای در مورد نقش این صنعت در زندگی مردم و نقش انکارناپذیر شتاب‌دهنده‌های حلقوی در تولید رادیوایزوتوپ و در نتیجه، رادیو‌دارو را کنار هم بگذاریم، به این نتیجه می‌رسیم که باید سرمایه‌گذاری قابل توجهی در ساخت و وارد کردن سیکلوترون‌ها صورت گرفته باشد. اما این‌طور نیست؛ به‌جز چند سیکلوترون بیمارستانی در ابعاد کوچک در شهرهای تهران و کرج و مشهد، طرح کلان ملی ساخت شتاب‌دهنده ۱۰ مگا الکترون ولت در ایران به سرنوشتی تقریبا مشابه بقیه طرح‌های ملی، مانند رصدخانه و شتاب‌دهنده خطی چشمه نور در قزوین، دچار شده است.

مطابق برآوردها، علاوه بر این شتاب‌دهنده ملی، برای تولید رادیو‌داروی مورد نیاز کشور، به دست‌کم ۷۰ شتاب‌دهنده بیمارستانی نیاز است، که تاکنون برآورده نشده است. از سوی دیگر، دکتر حسین آفریده، مجری طرح شتاب‌دهنده ملی، سال گذشته از تامین تنها ۳ میلیارد تومان، یعنی ۲۰ درصد اعتبار مورد نیاز برای ساخت این شتاب‌دهنده، خبر داده بود. این در حالی است که به گفته علی‌اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی، در مدت ۳۲ سال، ۷ میلیارد دلار برای صنعت هسته‌ای کشور هزینه شده است.

در این شرایط، گره زدن طرح راکتور آب سنگین اراک با تولید رادیو‌داروها کمی عجیب است، چون خروجی دیگر این راکتور پلوتونیوم ۲۳۹ است که تنها برای تولید بمب اتمی به کار می‌رود. این موضوع ریشه اصلی حساسیت‌ها و سخت‌گیری‌های بین‌المللی بر سر ساخت این راکتور است.

این مورد پیش‌تر هم سابقه داشته است. هند نخستین بمب اتمی‌اش را با استفاده از پلوتونیوم خروجی یک راکتور آب سنگین ساخت و آزمایش کرد و به قدرت هسته‌ای تبدیل شد، اتفاقی که به رقابت هسته‌ای پاکستان با این کشور و اقدام پاکستان به تولید بمب هسته‌ای منجر شد. این در حالی است که به گفته بهروز بیات، کارشناس هسته‌ای، ایران برای تولید رادیو‌داروهای مورد نیازش، گزینه‌های دیگری از جمله راکتورهای آب سبک (مثل راکتور بوشهر و راکتور تحقیقاتی دانشگاه تهران) هم در اختیار دارد و چنین شائبه‌ای در مورد آن‌ها مطرح نیست.


جان ایرانیان بین سندان جمهوری اسلامی و چکش آمریکا
محمدرضا داورپناه، مدیر‌عامل پارس ایزوتوپ، به‌درستی گفته است که تولید رادیو‌دارو از صنعت هسته‌ای کاملا تفکیک‌پذیر نیست و تحریم این شرکت نقض حقوق بیماران است. اما در همان گفت‌وگو، به نقش سوء‌مدیریت در مشکلات کشور نیز اشاره کرده است، سوء‌مدیریتی که حالا گریبان یکی از حیاتی‌ترین تولیدکنندگان کشور را گرفته است.

از سوی دیگر، در ایران، نه تنها برای حداکثر تفکیک ممکن صنعت تولید رادیوداروها از صنعت هسته‌ای اقدامی صورت نگرفته است، بلکه با بزرگ‌نمایی‌هایی همچون اعلام خودکفایی در تولید رادیودارو، که زندگی و حیات ایرانیان به آن وابسته است، تلاش شده آن‌ را دستاورد صنعت هسته‌ای کشور معرفی کنند، دستاوردی که خیلی زود مشخص شد وجود خارجی ندارد.

هرچند اقدام بی‌سابقه آمریکا به تحریم شرکتی که دستاوردش با جان انسان‌ها ارتباط دارد غیر‌انسانی است، نباید از نقش بلندپروازی‌های هسته‌ای پیدا و پنهان مقام‌های جمهوری اسلامی و تاکید بیش از اندازه بر پیوند میان صنعت هسته‌ای و تولید رادیوداروها در پدید آمدن این شرایط به‌سادگی عبور کرد. به نظر می‌رسد حرکت مقام‌های جمهوری اسلامی به سوی پیوند حداکثری این دو موضوع تلاشی باشد برای توجیه افکار عمومی در مورد هزینه‌های بی‌دلیلی که بخش‌های غیر‌ضروری و شائبه‌برانگیز صنعت هسته‌ای مانند راکتور آب سنگین اراک برای کشور تراشیده است. این در حالی است که از هزینه‌های بسیار کمتر برای تولید و وارد کردن شتاب‌دهنده‌هایی که نقش مهم‌تری در سلامت ایرانیان دارد دریغ شده و بار دیگر جان و مال ایرانیان سپر تحقق بلندپروازی‌های غیر‌ضروری حکومت شده است.

رادیو‌داروتحریمبرنامه هسته‌ای

حسن روحانی: در این دوسال زندگی سخت‌ شده و ‌دولت در تنگناست

حسن روحانی، رییس‌جمهوری ایران، ضمن اشاره به «سخت‌» شدن شرایط زندگی طی دو سال اخیر به دلیل تحریم‌های بین‌المللی اظهار کرد دولت از لحاظ اقتصادی در «تنگنا» قرار گرفته است.

روحانی روز سه‌شنبه هشتم بهمن‌ماه در مراسم بهره‌برداری از طرح‌های صنعت آب و برق تهران گفت: «فکر نمی‌کردیم این دولت دغل‌کار و فریبکار و طرفدار تروریسم در آمریکا روی کار بیاید و بدتر از همه دولت‌های تاریخ آمریکا بر مردم ایران، جهان، منطقه و متحدین خود فشار وارد کند.»

او ضمن اشاره به تلاش برای بهره‌برداری از طرح‌های عمرانی، قرار داشتن دولت در «تنگنا» و «سخت‌ شدن زندگی» مردم در دو سال اخیر را تایید کرد.

روحانی پیش از این گفته بود که به دلیل تحریم‌های آمریکا،‌ ایران از سال ۱۳۹۵ حدود ۲۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی و اعتبارات خود را از دست داده است. 

رییس‌جمهوری ایران در ادامه افزود: «پیداست در شرایط تحریم کار سخت و مشکل خواهد شد، ما  آرزوها و آرمان‌های بلندتری در این دولت داشتیم، اما از امید و آرزوهای خود عقب نشینی نخواهیم کرد.»

او در زمینه تلاش دولت آمریکا برای تغییر نظام در ایران اظهار کرد: «آن‌ها  فکر می‌کردند از سال ۹۷ که این فشارهای حداکثری را وارد می‌کنند، دولت حداکثر می‌تواند نان و غذای روزمره مردم را تامین کند و فکر می‌کردند از توسعه و پیشرفت کشور دیگر خبری نخواهد بود.»

پیشتر سخنگوی ستاد بودجه ایران اعلام کرده بود که صادرات نفت این کشور به حدود ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته است؛ در سال ۲۰۱۸ میلادی و پیش از خروج آمریکا از برجام، این عدد به حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه رسیده بود.

نمایندگان مجلس آمریکا نقض حقوق بشر در ایران را محکوم کردند

مجلس نمایندگان آمریکا با صدور قطعنامه‌ای ضمن «محکومیت نقض جدی حقوق بشر در ایران» مخصوصا در طول اعتراض‌های سراسری آبان‌ماه، از دولت آمریکا خواست در جهت برگزاری «جلسات اضطراری» شورای امنیت و شورای حقوق بشر سازمان ملل به منظور رسیدگی به این موضوع اقدام کند.

در این قطعنامه که به اجماع روز چهارشنبه به تصویب رسید، نمایندگان مجلس آمریکا، «نقض حقوق بشر از سوی رژیم ایران علیه مردم ایران» و «فساد چشمگیر و فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده در خارج» را محکوم کردند.  

این قطعنامه اعتراض‌های آبان‌ماه در پی افزایش ناگهانی قیمت بنزین را «مهم‌ترین اعتراض‌های ضد دولتی» از سال ۱۳۸۸ خوانده است. به گفته این قطعنامه در این اعتراض‌ها «صدها نفر کشته و بیش از هفت هزار نفر در رابطه با این اعتراضات دستگیر شده‌اند».

مقام‌ها و نهادهای رسمی ایران تاکنون آمار دقیقی از کشته‌شدگان اعتراض‌های آبان‌ ارائه نکرده‌اند.

قطعنامه مجلس نمایندگان آمریکا می‌افزاید: «مجلس نمایندگان از دولت می‌خواهد تا در راستای تشکیل جلسات اضطراری شورای امنیت سازمان ملل و شورای حقوق بشر این سازمان به منظور محکوم کردن نقض‌های جاری حقوق بشر ارتکابی از سوی رژیم ایران و ایجاد سازوکاری که بر اساس آن شورای امنیت قادر به نظارت بر چنین مواردی باشد، اقدام نماید.»

این قطعنامه می‌گوید ایران با محدود کردن آزادی تجمعات مسالمت‌آمیز و همچنین آزادی اندیشه و بیان از جمله تعطیلی رسانه‌ها، بازداشت روزنامه‌نگاران و اعمال سانسور بر رسانه‌های آن‌لاین از جمله وبلاگ‌ها و وب‌سایت‌ها، مکررا حقوق شهروندان ایرانی را نقض کرده است.

نمایندگان مجلس آمریکا ضمن اعلام همبستگی با «مردم ایران در اعتراض‌های قانونی و مسالمت‌آمیز علیه یک رژیم ظالم و فاسد»، از «تمامی دولت‌ها و نهادهای مردم‌سالار» خواستند از حق مردم ایران برای زندگی در یک جامعه آزاد «آشکارا حمایت» کنند.

در این قطعنامه از جمهوری اسلامی خواسته شده تا به «تکالیف بین‌المللی خود در قبال حقوق بشر و آزادی‌های مدنی، از جمله آزادی تجمعات، آزادی بیان و آزادی مطبوعات پایبند باشد».

نمایندگان مجلس آمریکا از دولت این کشور خواستند «به مردم ایران برای داشتن دسترسی آزاد و بی‌محدودیت به اینترنت» کمک کنند.

در همین راستا، از شرکت‌ها خواسته شده درخواست‌های جمهوری اسلامی را برای قطع دسترسی مردم ایران از شبکه‌های اجتماعی رد کنند.

در این قطعنامه همچنین آمده است: «مجلس نمایندگان از حق دگراندیشان ایرانی برای تجمع بدون واهمه از آزار و اذیت و خشونت چه در ایران چه در خارج حمایت می‌کند.»

آمریکا دو شخص و شش شرکت را در ارتباط با ایران تحریم کرد

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌‌داری آمریکا (اوفک) دو فرد و شش شرکت را در ارتباط با ایران، تحریم کرد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا روز پنجشنبه سوم بهمن اعلام کرد چهار شرکت نفتی و پتروشیمی بین‌المللی را به علت انتقال محصولات شرکت ملی نفت ایران به ارزش صدها میلیون دلار وارد فهرست تحریم‌هایش کرده است. 
وزارت خزانه‌داری آمریکا شرکت پتروشیمی تریلیانس (Trilliance) مستقر در هنگ‌کنگ، شرکت انرژی سیج (Sage) مستقر در هنگ‌کنگ، شرکت صنایع پیک‌ویوو(Peakview) مستقر در شانگهای و شرکت Beneathco DMCC  مستقر در دوبی را به فهرست تحریمی خود افزود.
همه این شرکت‌ها از طریق نمایندگی‌های خود در صدور محصولات تحریمی ایران نقش داشته‌اند.
بنا بر بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا، درآمد حاصل از فروش محصولات صرف تامین مالی سپاه قدس وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و «نیروهای نیابتی تروریستی» وابسته به سپاه قدس می‌شود.
در بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا آمده است: «صنایع نفتی و پتروشیمی ایران منابع اصلی درآمد رژیم ایران بوده و صرف فعالیت‌های تروریستی در سراسر خاورمیانه می‌شود. نهادهایی که امروز هدف قرار گرفتند در اقدامی مغایر با تحریم‌های اقتصادی آمریکا، صدور محصولات نفتی و پتروشیمی ایران را تسهیل می‌کردند.»
آمریکا علاوه براین، دو شرکت دیگر هنگ‌کنگی و چینی و دو فرد به نام‌های علی بایندریان، مرتبط با شرکت پتروشیمی تریلیانس و ژیکینگ ونگ، یک فرد چینی را تحریم کرد.
واشینگتن پس از خروج از توافق هسته‌ای برجام در ماه مه سال ۲۰۱۸ تحریم‌های لغوشده را به تدریج علیه ایران برقرار کرده است. در حال حاضر، ایران مشمول تحریم‌های فراسرزمینی آمریکا در بخش‌‌ نفت، پتروشیمی و بانکی است.
در همین حال، استیو منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا، گفت: «بخش‌های پتروشیمی و نفت ایران منابع اولیه تامین مالی برای فعالیت‌های تروریستی رژیم ایران در سطح جهان بوده و این رژیم را قادر به اعمال خشونت علیه مردم خودش می‌سازد.»
در بیانیه وزارت خزانه‌داری آمده است: «اقدامات امروز در ادامه اقدامات مشابهی بوده که منابع کلیدی تامین مالی ماجراجویی منطقه‌ای ایران، از جمله بخش فلزات، را هدف قرار داده است.»

درخواست ۱۳ نهاد حقوق بشری برای تحریم هفت مدیر و گزارشگر صداوسیما

سیزده نهاد حقوق بشری و مدنی در نامه‌ای خطاب به شورای اتحادیه اروپا نسبت به استفاده «فزاینده و نظام‌مند» جمهوری اسلامی از اعترافات اجباری تلویزیونی علیه مدافعان حقوق بشر و زندانیان سیاسی ابراز نگرانی کردند. 

در نامه این نهاد‌ها که پنج‌شنبه ۱۰ بهمن منتشر شده است، از شورای اتحادیه اروپا خواسته شده تا «اقداماتی محدودکننده» علیه سازمان صداوسیما و مدیران آن به دلیل ایفای نقش در «ضبط و پخش اعترافات اجباری» اعمال کند.

 در این نامه آمده است که صداوسیمای جمهوری اسلامی به ابزاری در «خدمت نیروهای امنیتی و قضایی» درآمده و از سال ۱۳۸۸ تاکنون دست‌کم «۳۵۵ نفر» مجبور به اعترافات تلویزیونی علیه خود شده‌اند. 

این نهاد‌های حقوق بشری اضافه کرده‌اند: «در سال‌های اخیر، شهادت‌های عمومی برخی از قربانیان اعترافات اجباری و الگوی نظام‌مند پخش اعترافات اجباری، همکاری نزدیک بین مقام‌های صداو[سیما] و نیروهای امنیتی را برجسته کرده است.» 

آنها در نامه خود آورده‌اند که نقض حقوق بشر پس از اعتراض‌های آبان‌ماه در ایران «شدیدتر و قوی‌تر» شده، به طوری که صداوسیما پس از سرکوب این اعتراض‌ها اقدام به پخش دست‌کم «۲۲ اعتراف اجباری» از تلویزیون کرده است. 

امضاکنندگان این نامه همچنین نسبت به مجبور کردن گروهی از بازداشت‌شدگان معترض به سرنگونی هواپیمای اوکراینی به «اعتراف» و پخش این اعترافات از تلویزیون ابراز نگرانی کرده‌اند.

امضاکنندگان نامه به نقش اصلی بخش خبری ۲۰:۳۰ که از شبکه ۲ پخش می‌شود برای پیاده کردن دستورات مقامات امنیتی اشاره کردند و خواهان تحریم‌هایی علیه هفت نفر از مدیران اجرایی صداوسیما و مسئولان کلیدی ۲۰:۳۰ شدند و گفتند: «اعترافات اجباری تلویزیونی  امری نکوهیده است و تحمل نخواهد شد.»   

عبد‌العلی عسگری، رییس سازمان صداوسیما، مجید آخوندی، معاون سیاسی و امنیتی سازمان صداوسیما و محمدرضا جعفری جلوه، مدیر شبکه دو، سه مدیری هستند که این نهاد‌های حقوق بشری خواستار تحریم آنها شده‌اند. 

همچنین آمنه‌سادات ذبیح‌پور، علی رضوانی، یوسف سلامی و حمید امامی چهار گزارشگر ۲۰:۳۰ هستند که در این نامه درخواست تحریم آنها مطرح شده است. 

امضاکنندگان در نامه خود از اتحادیه اروپا خواستند «با تصویب دستورالعملی برای اعمال اقدامات محدودکننده» موضع محکم‌تری علیه این سازمان و مدیران آن به عنوان «ناقضان» حقوق بشر اتخاذ کنند.

این نهادهای حقوق بشری تاکید کردند: «علاوه بر اینکه تهیه و پخش چنین اعترافات اجباری تلویزیونی، نقض حریم خصوصی افراد و نقض دادرسی عادلانه است، از این اعترافات بیشتر برای القای پیوسته ترس در میان مردم ایران در راستای سرکوب حق آزادی بیان و آزادی تجمعات استفاده شده است؛ در عین اینکه این اعترافات به طور هم‌زمان سبب درد و رنج روانی قربانیان و خانواده‌هایشان می‌شود.»

امضاکنندگان این نامه اضافه کرده‌اند: «ما از اتحادیه اروپا مصرانه می‌خواهیم در سیاست‌ها و روابط جاری و آینده خود نقض حقوق بشر و فجایع انجام شده توسط جمهوری اسلامی را به یاد داشته باشد و در اولویت قرار دهد.»

«آرتیکل ۱۹»، «انجمن دفاع از حقوق بشری آذربایجانی‌ها در ایران»، «ایمپکت ایران»، «با هم علیه مجازات اعدام»، «بنیاد سیامک پورزند»، «بنیاد عبدالرحمن برومند برای حقوق بشر در ایران»، «حقوق بشر کردستان-ژنو»، «سازمان اقدام آشکار جهانی»، «سازمان حقوق بشر ایران»، «عدالت برای ایران»، «شش رنگ»، «مرکز اسناد حقوق بشر ایران» و «همه حقوق بشر برای همه در ایران» امضاکنندگان این نامه هستند.

پیشتر سپیده قلیان، فعال مدنی، در توییترش نوشته بود آمنه‌سادات ذبیح‌پوردر جریان بازجویی‌های امنیتی او در دوران حبس حضور و نقش‌آفرینی داشته است.

قبل از او نیز در موردی دیگر خانواده کاووس سیدامامی، فعال محیط زیستی جان‌باخته در زندان، از نقش علی رضوانی در بازجویی‌های امنیتی خبر داده بود. 

۲۰۲۰ سالی پر‌چالش و خطرناک برای ایران و ایرانیان

سال جدید میلادی تا این‌جا نشان داده است که به دلایل زیر سالی پر از چالش و خطر برای ایران خواهد بود:

ادامه وضعیت نه جنگ نه مذاکره با آمریکا

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر و احتمال انتخاب دوباره دونالد ترامپ

انتخابات مجلس شورای اسلامی و کنار رفتن علی لاریجانی، آخرین چهره سیاسی میانه‌رو

نزدیک شدن پایان دوره ریاست جمهوری روحانی و خیز برداشتن تندروها برای واگذاری این مقام به ابراهیم رییسی

شدت گرفتن تنش میان حاکمان و احتمال شورش‌های مردمی

ادامه تنش‌ها میان ایران و ایالات متحده آمریکا تحریم‌های اقتصادی شدیدتر علیه نظام جمهوری اسلامی را در پی خواهد داشت که دودش به چشم شهروندان ایرانی خواهد رفت.

تحریم‌های دو سال گذشته ایالات متحده آمریکا اقتصاد فاسد و رانتی جمهوری اسلامی را بیش از پیش به وضعیتی فلاکت‌بار دچار کرده است. دونالد ترامپ می‌خواست با تحریم‌ها، صدور نفت ایران را به صفر برساند. اگر‌چه به صفر رساندن تقریبا ناممکن است، واقعیت این است که ایران در مقایسه با دوران پیش از تحریم، در حال حاضر فقط حدود ۱۰ در‌صد نفت تولیدی‌اش را می‌تواند صادر کند.

با گزاف‌گویی‌ها و لاف زدن‌های رهبران جمهوری اسلامی، چشم‌انداز پیوستن کشورهای اروپایی به تحریم‌ها علیه ایران چندان دور از انتظار نیست. جمهوری اسلامی می‌گوید غنی‌سازی را افزایش می‌دهد و احتمالا دیگر خود را مقید به همکاری با آژانس بین‌المللی نمی‌داند و طبیعتا به بازرسان آژانس هم اجازه ورود به ایران را نخواهد داد. محمد‌جواد ظریف روز دوشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۸، حتی خروج ایران از ان‌‌پی‌تی (پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای) را مطرح کرد.

اگر جمهوری اسلامی همکاری‌اش با آژانس را متوقف کند یا از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای خارج شود، عملا توافق هسته‌ای دیگر وجود نخواهد داشت. چین و روسیه هم، که تاکنون از تحریم‌ها علیه ایران منفعت برده‌اند، ناچارند از قوانین بین‌المللی پیروی کنند و از پشتیبانی از ایران و کمک به دور زدن تحریم‌ها دست خواهند کشید.

گذشته از آن، همان‌گونه که سه کشور اروپایی اعلام کرده‌اند، اگر ایران از همکاری با آژانس سر باز زند، پرونده هسته‌ای ایران را به شورای امنیت سازمان ملل برمی‌گردانند و هیچ‌یک از کشورهای عضو دائم شورای امنیت با قرار گرفتن ایران تحت بند ۷ منشور سازمان ملل مخالفتی نخواهند داشت. به بیان دیگر، تلاش‌های ترامپ برای دستیابی به اجماع بین‌المللی علیه ایران به ثمر می‌نشیند. نتیجه چنین فرایندی برای ایران، سرنوشتی مانند عراق در زمان صدام حسین خواهد بود.

جمهوری اسلامی در یکی دو سال گذشته توانسته است با ذخیره‌هایی که از پیش داشت، تا اندازه‌ای فشار تحریم‌ها را تحمل کند. با گذشت هر روز و کم و کمتر شدن این ذخیره‌ها، عرصه بر حکومت و دولت و فعالان اقتصادی و شهروندان تنگ و تنگ‌تر می‌شود. اکنون هم دولت برای تامین حقوق ماهانه کارمندانش، پرداخت حقوق بازنشستگی و یارانه‌های سرانه با مشکل روبه‌روست. ذخیره‌های ارزی صندوق توسعه ملی هم با دست‌و‌دلبازی‌های علی خامنه‌ای و برداشت از آن برای صداوسیما و سپاه قدس، برای ارضای امیال ایدئولوژیک هزینه و به هدر داده می‌شود.

حال اگر تحریم‌ها بیشتر شود، محصولات پتروشیمی ایران و دیگر صادرات غیر‌نفتی هم مشمول تحریم می‌شوند. در کنار تحریم‌های در حال اجرا که تاکنون تراکنش‌های مالی و پولی جمهوری اسلامی به خارج و از خارج را با دشواری‌های بسیار روبه‌رو کرده است، تشدید تحریم‌ها عملا ارتباط و داد‌وستد پولی و مالی ایران با دنیای خارج را قطع می‌کند. علاوه بر این، اگر لوایح مورد‌نظر کارگروه ویژه اقدام مالی تا ۲۰ فوریه (۱ اسفند) سال جاری تصویب نشود، این کارگروه اعلام کرده است که ایران در کنار کره شمالی و سودان در لیست سیاه جای می‌گیرد، که باعث قطع کامل تراکنش‌های پولی و مالی ایران با خارج می‌شود.

رهبر جمهوری اسلامی می‌گوید با آمریکا نه می‌جنگیم، نه مذاکره می‌کنیم، به‌ویژه با برجسته کردن «قابل اعتماد نبودن» شخص رییس‌جمهوری آمریکا، تبلیغ می‌کند که گفت‌و‌گو با آمریکا «بی‌فایده» است. با توجه به این‌که علی خامنه‌ای حاضر به گفت‌و‌گو با باراک اوباما هم نبود، ادعای بی‌اعتمادی به ترامپ به‌عنوان دلیل عدم مذاکره دروغی بیش نیست.

علی خامنه‌ای سیاست‌های نابخردانه و ضد منافع ملی ایران را بر پایه باورهای ایدئولوژیک، توهم و جاه‌طلبی بنیان‌گذاری کرده است، که مهم‌ترین هدفش غرب‌ستیزی و آمریکا‌ستیزی بوده است. تمام نیازمندی‌های معیشتی، عمرانی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی کشور تابع این دکترین است و باید در خدمت آن باشند. توهم خامنه‌ای برای رهبری دنیای اسلام و کمک به پیروزی «جبهه مقاومت» او را به این ناکجاآباد هدایت کرده است تا رسالت شکست «جبهه کفر» به رهبری آمریکا را در سر بپروراند.

بنابراین، رهبر جمهوری اسلامی برای توجیه اهدافش، از یک‌سو از «افول» آمریکا و «ضربه زدن» جمهوری اسلامی به آن می‌گوید و از سوی دیگر، برای مهم جلوه دادن خود و دکترینش، توهم‌ها، بلندپروازی‌ها و اهداف عقیدتی‌اش را به‌عنوان امیال و اهداف «مقدس» به خورد هوادارانش و اقشار نا‌آگاه می‌دهد.

اما از آن‌جا که هیچ‌کدام از این اهداف و تحلیل‌ها در جهان واقعی به حقیقت تبدیل نمی‌شوند، توسل به دروغ آسان‌ترین وسیله توجیه می‌شود. مرتب دروغ می‌گوید و سوگند می‌خورد انتقام سلیمانی را می‌‌گیرد، اما پنهانی به آمریکایی‌ها خبر می‌دهد تا پایگاه‌هایشان را تخلیه کنند. پس از آن، به دروغ دیگری متوسل می‌شود و از کشته شدن آمریکایی‌ها خبر می‌دهد. ادامه این دروغ‌گویی‌ها او را در دام دیگری گرفتار می‌کند. یک هواپیمای مسافربری را با موشک ساقط می‌کند، با این ادعای دروغ که ممکن بود موشک کروز آمریکایی‌ها باشد.

خامنه‌ای از یک سو با نوشتن نامه به جوانان اروپایی، برای آنان «دلسوزی» می‌کند و از سوی دیگر، پاسخش به جوانان معترض ایرانی که خواسته‌شان بهبود معیشت و آزادی است دستور تیراندازی به سر و سینه آنان است. همین یک مورد نشان می‌دهد که رهبر جمهوری اسلامی تا چه اندازه گرفتار جنون خود‌پرستی و شخصیتش بی‌اعتبار شده است.

پاسخ به این پرسش که آیا علی خامنه‌ای پس از انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، حاضر به گفت‌و‌گو با رییس‌جمهوری آینده آمریکا، چه ترامپ باشد چه شخصی دیگر، خواهد شد، چندان آسان نیست. چون تا زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مدت زیادی مانده است و در این مدت، ممکن است اتفاق‌های مهم پیش‌بینی‌ناپذیری بیفتد. اما می‌شود پیش‌بینی کرد رییس‌جمهوری بعدی آمریکا هرکس باشد، در برابر تحریک‌های جمهوری اسلامی خویشتن‌داری دونالد ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری‌اش را نخواهد داشت.

جمهوری اسلامی در یک سال گذشته، با حمله به نفتکش‌ها در خلیج فارس، سرنگونی پهپاد آمریکایی، حمله و یا تحریک حمله به میدان‌های نفتی عربستان سعودی و حمله به پایگاه‌های نظامی آمریکا، به‌دلیل خویشتن‌داری دونالد ترامپ، نتوانست آمریکا را به حمله نظامی به ایران تحریک کند و آمریکا تنها به یک گوشمالی، کشتن قاسم سلیمانی، اکتفا کرد.

رهبر جمهوری اسلامی و فرماندهان نظامی دست‌نشانده‌اش ظاهرا خویشتن‌داری آمریکا را ضعف این کشور تعبیر می‌کنند و همچنان به حملات لفظی ادامه می‌دهند. این اشتباهی راهبردی است که می‌تواند هزینه‌ای بس گزاف برای ایران داشته باشد، به‌ویژه اگر دونالد ترامپ برنده انتخابات شود، حمله نظامی به ایران و جنگ از پیش تدارک دیده شده است.  

انتخابات مجلس در اسفند‌ماه سال جاری احتمالا یکی از بی‌رمق‌ترین انتخابات خواهد بود و چنان که از ظواهر امر پیداست تندروها به رهبری خامنه‌ای مجلسی «یک‌دست» سر هم خواهند کرد و اگر چند نماینده اصلاح‌طلب هم به مجلس راه یابند، خاصیتی نخواهند داشت. در این مجلس، دیگر کسی مانند علی لاریجانی هم نیست که رفتارهای غیر‌سیاسی و افراط‌گرایانه «نمایندگان» را تا اندازه‌ای مهار کند. بنابراین، مجلسی خواهد بود که توان تصویب مصوبه‌های مورد‌ نیاز شهروندان را نخواهد داشت. به همین دلیل، اصلاح‌طلبان سابق باید با تحریم انتخابات، مسئولیت را به تندروها بسپارند تا ناتوانی آنان را به مردم نشان دهند.    

علی خامنه‌ای اگر می‌توانست، حسن روحانی را برکنار می‌کرد. اما اوضاع آشفته کشور این اجازه را به او نمی‌دهد و به‌رغم فشار افراط‌گرایان، پشت روحانی را فعلا خالی نمی‌کند. چون یک سال و چند ماه بیشتر به پایان دوره ریاست جمهوری او باقی نمانده است و ابراهیم رییسی از همین الان دورخیز کرده است تا رییس‌جمهوری و رهبر آینده باشد. به‌رغم آن‌که «یک‌دست شدن» قدرت از بسیاری از بگو‌مگوها و جنگ‌و‌جدل‌ها جلوگیری می‌کند، باعث آشکار شدن هرچه بیشتر ناتوانی افراط‌گرایان در پاسخ‌گویی به مشکلات جامعه خواهد بود.

مهم‌ترین شاخص جامعه اما مردم‌اند. شورش‌های دی ۱۳۹۶ و دی ۱۳۹۸ نشان داد که مردم به تنگ آمده‌اند و دیگر به وعده‌های حکومت اطمینان ندارند. جمهوری اسلامی و شخص خامنه‌ای در دو سال گذشته، تقدس‌زدایی شدند و مردم در شعارهایشان هم سیاست خارجی جمهوری اسلامی و هم فساد و دروغ رهبران نظام را زیر سوال بردند. جنایت بی‌سابقه رهبر جمهوری اسلامی در کشتن دست‌کم ۱۵۰۰ جوان و نوجوان با دستور تیراندازی به سر و سینه معترضان و جنایت سرنگونی هواپیمای مسافربری و کشتن ۱۷۶ نفر دیگر افسانه «رافت اسلامی» را به‌کلی بر باد داد و باعث ریزش حتی میان هواداران نزدیک نظام هم شد.

خامنه‌ای بر پایه نگرش ایدئولوژیک و توهم‌هایش، تمام مقبولیت، وجهه مذهبی، اجتماعی و سیاسی‌اش را با آمریکا‌ستیزی خریده و چند دهه زیر سایه آن توانسته است بر ناتوانی‌ خود و دولت‌هایش در پاسخ‌گویی به نیازهای جامعه سرپوش بگذارد. اما اکنون زمان این رویکرد به سر آمده است. اگر بخواهد وارد مذاکره با آمریکا شود، تمام ساختار ادعاها، دروغ‌ها، وجهه و مقبولیتش فرو می‌ریزد. اگر بخواهد سیاست‌های فعلی‌اش را ادامه دهد، نمی‌تواند کشور را بدون پول اداره کند. راه سرکوب هم هر دفعه از دفعه پیش بی‌اثرتر می‌شود و می‌تواند مخالفان را به درگیری با نیروهای سرکوب وادارد.

به‌رغم تمام تحول‌های یکی دو سال گذشته، از شخصیت خودپرست، متوهم و لجوج علی خامنه‌ای بسیار بعید است که آمادگی پذیرش دگرگونی‌های قانونی و ساختاری را داشته باشد و احتمالا به راه پرهزینه کنونی ادامه می‌دهد و مانع بازگشت آرامش و عادی‌سازی شرایط کشور پس از چهل سال می‌شود. 

بنابراین، با توجه به سیاست‌ها و ترفندهای رهبر جمهوری اسلامی، باید منتظر شورش‌های گسترده‌تر در فاصله‌های زمانی کوتاه‌تر باشیم. چون افزایش تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی و معیشتی به مردم و سرکوب‌های خشن حکومت راه دیگری نمی‌گذارد.  

سخنگوی آموزش و پرورش پایتخت: اعزام معلم خصوصی به منازل غیرقانونی است

مسعود ثقفی، سخنگوی آموزش و پرورش شهر تهران گفت که اعزام معلم خصوصی به منازل غیرقانونی است و مسئولیتی نیز در این زمینه نداریم.

سخنگوی آموزش و پرورش شهر تهران درباره اقدام برخی موسسات آموزشی برای تدریس خصوصی و اعزام معلم به منازل دانش‌آموزان،این اقدام را «عمل غیرقانونی» خواند و گفت: «ما چیزی به نام معلم خصوصی نداریم.»

 ثقفی گفت که پدیده معلم خصوصی، به صورت عرفی در جامعه باب شده و اینکه یک موسسه بخواهد تحت این عنوان، معلمی به منازل بفرستد را به هیچ وجه تایید نمی‌کنیم؛ ضمن اینکه مسئولیتی نیز در این زمینه نداریم.

سخنگوی آموزش و پرورش شهر تهران با تاکید براینکه «مشخص نیست فردی که برای تدریس به منزل مردم می‌رود گزینش‌های ما را سپری کرده است یا خیر»، گفت: « ما به هیچ عنوان مجوز برای چنین موسساتی صادر نمی‌کنیم و این موسسات مربوط به آموزش و پرورش نیستند و آموزشگاه‌هایی که از آموزش و پرورش مجوز دریافت می‌کنند باید ضوابط لازم را رعایت کرده و دارای مکان و آدرس مشخص باشند و کلاس‌ها را در خود آموزشگاه برگزار کنند.»

مصباح‌یزدی: در آمریکا و انگلیس درس خواندید اما آمریکا را نشناختید، گرک و میش دوست نمی‌شوند

محمدتقی مصباح یزدی در واکنش به «کسانی که می‌گویند با آمریکا آرام‌تر رفتار کنیم، نتیجه بهتری می‌گیریم»، گفت: «شما که سال‌ها در آمریکا یا انگلیس درس خانواده‌اید و با آنها هم‌پیاله بوده‌اید اما متاسفانه هنوز آمریکا را نشناختید.»

در ویدیویی که از سخنان چند روز قبل مصباح‌یزدی منتشر شده، او با اشاره به اینکه « کسانی‌ در گوشه و کنار می‌گویند اگر با آمریکا آرام‌تر رفتار کنیم، نتیجه بهتری می‌گیریم»، گفت: «پاسخ مودبانه‌اش این است که متاسفیم که شما آمریکا را نشناخته‌اید. جواب صریح هم دارد اما قصد ندارم تعبیر دیگری کنم.»

مصباح‌یزدی در ادامه در سخنانی که به طور ضمنی به محمدجواد ظریف و حسن روحانی اشاره داشت، گفت: «متاسفیم که شما با این‌که به آمریکا رفته و آن‌جا درس خوانده‌اید، یا سال‌ها در انگلیس بوده‌ و آن‌جا دکترا گرفته‌اید، با اینکه با آن‌ها هم‌پیاله بوده‌اید و اکنون نیز آشکارا یا پنهان ارتباطاتی با آن‌ها دارید، باز آمریکا را نشناخته‌اید. گرگ و میش هیچ‌گاه با هم دوست نخواهند شد.»

هوک: اولویت رهبران عرب منطقه، ایران است نه فلسطین

برایان هوک، رییس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا، در مصاحبه با بخش انگلیسی صدای آمریکا گفته است دولت‌های عربی در حال حاضر بیش از هر چیز نگران «تجاوزگری» ایران بوده و اهمیت مساله فلسطین برای آنها کاهش یافته است.

او در این مصاحبه گفت: «به یاد داشته باشید که خاورمیانه امروز با حتی ده پانزده سال پیش فرق دارد. وقتی با رهبران عرب منظقه حرف بزنید و از آنها سوال کنید بیشترین نگرانی‌شان چیست می‌گویند تجاوز از سوی ایران.»
او در ادامه گفت: «در فهرست مسائل مهم خاورمیانه، درگیری بین فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها  در حال کمرنگ‌ و کمرنگ‌تر شدن است.»
به گفته هوک، بیانیه‌های دولت‌های عربی نشان از خشنودی آنها نسبت به طرح پیشنهادی دونالد ترامپ، رییس‌ جمهوری آمریکا، برای پایان دادن به منازعه بین اسرائیل و فلسطینی‌هاست.  
او همچنین گفت رهبران دولت‌های عربی در منطقه نسبت به «فرصت‌سوزی‌های» محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی، برای پیشرفت در گفت‌وگوهای صلح بین اسرائیل و فلسطینی‌ها «احساس سردرگمی» دارند.

بریتانیا فرماندهی ائتلاف دریایی خلیج‌ فارس را عهده‌دار شد


شبکه تلویزیونی اسکای‌نیوز گزارش داد آمریکا فرماندهی ائتلاف امنیت دریایی در خلیج فارس را که با هدف حفاظت از تردد شناورها در برابر حملات احتمالی از سوی ایران شکل گرفته به بریتانیا منتقل کرده است.

طی مراسمی که روز پنجشنبه در بحرین برگزار شد، دریادار دوم جیمز پارکین از نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا فرماندهی یگان متشکل از هفت کشور را از دریادار آلوین هولسی آمریکایی تحویل گرفت.

این ائتلاف در تابستان و پس از چند مورد توقیف نفتکش‌های خارجی از سوی سپاه پاسداران در تنگه تنگه هرمز شکل گرفت. همچنین در ماه‌های گذشته حملاتی به چند کشتی و نفتکش در دریای عمان انجام شد که قدرت‌های غربی ایران را مسئول آن معرفی کردند. 

هفت کشور عضو این ائتلاف عبارتند از: آمریکا، بریتانیا، استرالیا، بحرین، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و آلبانی.

فرماندهی این یگان به صورت دوره‌ای بین اعضا جابجا می‌شود.

یک مقام محلی کرمانشاه: ویروس کرونا به مرزهای غربی ایران رسید


ابراهیم شکیبا، رییس مرکز بهداشت استان کرمانشاه، اعلام کرد که ویروس «کرونا» به پشت مرزهای غربی ایران رسیده و مراکز بهداشتی این استان به حالت آماده‌باش درآمده‌اند. 

شکیبا با اشاره به اخباری مبنی بر مشاهده موارد آلودگی به ویروس کرونا در اقلیم کردستان عراق، گفت که مراقبت‌ها در مرز تشدید شده است و تمام مسافران ورودی کشور بررسی می‌شوند. 

در همین حال، محمدحسین صادقی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کرمانشاه، برای  جلوگیری از شیوع این بیماری به مسئولان این استان هشدار داده است. 

صادقی همچنین از مردم خواسته تا «از سفرهای غیرضروری به کشورهای در معرض بیماری کرونا خودداری کنند». 

همزمان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام کرد جشن «ایران باشکوه» که همزمان با سال نو چینی‌ها در ایران برگزار می‌شود، از دستور کار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خارج شده است. 

خبرگزاری ایسنا نوشته است این جشن قرار بوده چهارم تا بیستم بهمن‌ماه برگزار شود و تهران، اصفهان، یزد، کرمان، البرز، سمنان، فارس، قزوین، همدان و مناطق آزاد به عنوان شهرهای میزبان انتخاب شده بودند.

ویروس کرونای جدید که اولین در چین مشاهده شد تاکنون ۱۷۰ قربانی گرفته است.

تولید پرچم آمریکا، اسرائیل و بریتانیا در ایران برای سوزاندن در تجمع‌های حکومتی

خبرگزاری رویترز در گزارشی از رونق کسب‌وکار  یککارخانه تولید پرچم‌های آمریکا، بریتانیا و اسرائیل در شهر خمین برای به آتش کشیده شدن در تظاهرات حکومتی خبر داده است.

بنا بر این گزارش، مردان و زنان جوان در کارخانه پرچم دیبا با دست پرچم‌ها را رنگ‌آمیزی کرده و سپس برای خشک شدن آویزان می‌کنند. 

رویترز نوشت این کارخانه در برخی مواقع و متناسب با برنامه‌‌های جمهوری اسلامی، حدود دو هزار پرچم در ماه تولید می‌کند و سالانه نزدیک به ۱۴۰ هزار متر مربع پارچه برای این کار مصرف می‌شود. 

حکومت ایران به مناسبت‌های مختلف در سال اعتراض‌های سازماندهی‌شده برگزار می‌کند که طی آن پرچم‌های این سه کشور به آتش کشیده می‌شوند.

قاسم غنجنی، صاحب کارخانه، می‌گوید: «ما مشکلی با مردم آمریکا و بریتانیا نداریم. مشکل ما با حاکمان آنها و روسای جمهوریشان و سیاست‌های غلطشان است.» 

او افزود: «مردم آمریکا و اسرائیل هم می‌دانند که ما مشکلی با آنان نداریم. اگر مردم پرچم‌های این کشورها را در تجمعات مختلف به آتش می‌کشند صرفا به منظور اعتراض است.»

در هفته‌های گذشته ویدیوهایی در رسانه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد شهروندان ایرانی از راه رفتن بر روی پرچم آمریکا که در بعضی ساختمان‌های دولتی و مکان‌های عمومی روی زمین نقش شده بود، خودداری می‌کردند. رییس جمهوری آمریکا در یک سخنرانی و توییت‌هایش با اشاره به این موضوع، مردم ایران را تحسین کرد.

دیدبان حقوق بشر سوریه: ۱۰ غیرنظامی در حمله روسیه در ادلب کشته شدند

دیدبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد دست‌کم ۱۰ غیرنظامی در حملات هوایی روسیه در نزدیکی یک نانوایی و یک مرکز درمانی در استان ادلب سوریه کشته شدند.

خبرگزاری فرانسه، روز پنج‌شنبه دهم بهمن، به نقل از دیدبان حقوق بشر سوریه، نوشت که دست‌کم پنج زن در میان قربانیان این حملات بودند.
همزمان شبکه تی‌آر‌تی ترکیه از زخمی شدن ۳۷ نفر در حمله‌های روسیه و همچنین ارتش سوریه به روستاهای این منطقه خبر داده است.
حمله هوایی روسیه در شهر اریحا در جنوب شهر ادلب صورت گرفت.
این در حالی است که ارتش سوریه در حال حمله گسترده علیه مخالفان خود در استان ادلب است و روز چهارشنبه از تصرف شهر استراتژیک معره النعمان در این استان خبر داد.

آمریکا سازمان انرژی اتمی ایران و علی‌اکبر صالحی را تحریم کرد

وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد سازمان انرژی اتمی ایران و رییس آن، علی‌اکبر صالحی، وارد فهرست تحریم‌های این کشور شده‌اند.

این وزارتخانه نام و مشخصات صالحی و سازمان انرژی اتمی ایران را روز پنجشنبه ۱۰ بهمن در پایگاه اینترنتی خود در شمار افراد و نهادهای تحت تحریم درج کرد.
به نوشته خبرگزاری رویترز، تحریم صالحی و سازمان تحت نظارت او بر برنامه هسته‌ای ایران تاثیر خواهد گذاشت چرا که این سازمان کنترل عملیاتی بر این برنامه از جمله خرید قطعات برای تاسیسات هسته‌ای ایران را بر عهده دارد.
رویترز در ادامه به نقل از برخی منابع اعلام کرد کارخانه‌های روسی، چینی و اروپایی همچنان مجاز به همکاری‌ با تاسیسات هسته‌ای در ایران خواهند بود.
دولت آمریکا پس از خروج از توافق هسته‌ای برجام در ماه مه سال ۲۰۱۸ و برقراری تحریم‌های لغوشده، اقدام به اعطای معافیت به برخی شرکت‌های غیرآمریکایی به منظور همکاری با سازمان انرژی اتمی ایران کرده است.
این معافیت‌های شصت‌روزه با هدف انجام فعالیت‌های غیرمرتبط با اشاعه هسته‌ای و همکاری در رآکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک، رآکتور تحقیقاتی تهران و نیروگاه اتمی بوشهر بوده است.
رویترز به نقل از یک دیپلمات غربی آگاه به امور نوشت: «وزارت خزانه‌داری و وزارت امور خارجه با هم اختلاف نظر داشتند. وزارت خزانه‌داری پیروز شد.»
این دیپلمات اضافه کرد: «اشتیاق زیادی برای تحریم بیشتر وجود دارد، پس این (معافیت) باعث شگفتی شد. اما دیگران این‌گونه استدلال می‌کنند که این معافیت‌ها برای تضمین عدم اشاعه حیاتی است.»
این دیپلمات همچنین گفت دولت آمریکا به این دلیل نیروگاه بوشهر را معاف کرده است که شرکت روسی فعال در آنجا به تاسیسات هسته‌ای آمریکا نیز سوخت‌رسانی می‌کند.
رویترز نوشت یک مقام آمریکایی تمدید این معافیت را تایید کرده است.
دولت آمریکا در ماه نوامبر در پی ازسرگیری غنی‌سازی اورانیوم در ایران در واکنش به تحریم‌های آمریکا، به معافیت‌های مربوط به همکاری با تاسیسات هسته‌ای فردو پایان داد.
رویترز نوشت رایزنی‌های گسترده‌ای در آمریکا برای پایان دادن به معافیت‌های باقی‌مانده در جریان بوده است اما از نتیجه آنها اطلاعی در دست نیست.

دفاع آلبانی از حضور اعضای سازمان مجاهدین خلق در این کشور

ادی راما، نخست‌وزیر آلبانی، از استقرار اعضای سازمان مجاهدین خلق، یکی از سازمان‌های مخالف حکومت ایران، در کشورش دفاع کرد.

راما، روز چهارشنبه نهم بهمن، در کنفرانس خبری مشترک با دبیرکل ناتو در بروکسل، با اشاره به کمک آلبانی به یهودیان پس از جنگ جهانی دوم، میزبانی کشورش از اعضای سازمان مجاهدین خلق را نیز جزئی از سنت انسان‌دوستی آلبانی دانست.

او گفت: «آلبانی پذیرفته که هزاران نفر را که زندگی‌شان از سوی رژیم تهران مورد تهدید قرار گرفتند، در خود جای دهد. این بخشی از آن چیزی است که ما هستیم، بخشی از سنت ما.»

نخست وزیر آلبانی ادامه داد: «ما کشوری هستیم که پس از جنگ جهانی دوم، بیشترین تعداد یهودیان را پذیرفتیم و کشور ما یک پناهگاه امن برای آنها بود.»

آلبانی در هفته‌های گذشته دبیر سوم و کاردار فرهنگی جمهوری اسلامی ایران را اخراج کرد. این کشور یک سال پیش نیز سفیر و یک دیپلمات دیگر جمهوری اسلامی را اخراج کرده بود.

همچنین در آبان ماه، پلیس آلبانی از شناسایی یک شبکه شبه‌نظامی ایرانی که در حال طراحی حمله به اعضای سازمان مجاهدین خلق در این کشور بودند، خبر داد.

وزارت امور خارجه ایران: خارج کردن ایرانی‌های ساکن ووهان بسته به موافقت چین است

عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفت که هنوز اتباع و دانشجویان ایرانی ساکن شهر ووهان چین، مرکز اپیدمی ویروس کرونا، از این شهر خارج نشده‌اند.

موسوی، روز پنج‌شنبه دهم بهمن، درباره وضعیت ایرانیان ساکن شهر ووهان چین گفت: «اولین هدف، خارج کردن دانشجویان و هموطنان عزیز مقیم از این شهر بوده که راه‌کارهای مختلف زمینی و سپس هوایی پیگیری شده، لیکن عملیاتی شدن آن مستلزم موافقت دولت چین بر اساس مقررات بهداشتی و بین‌المللی برای پیشگیری از انتشار این ویروس در سایر کشورها است که لازم است با رعایت شرایط گفته شده انجام شود.»

او ادامه داد: «رایزنی مستمر با مقامات چینی در این زمینه ادامه داشته و به موازات آن علی‌رغم مشکلات ناشی از فاصله ۱۲۰۰ کیلومتری [با سفارت ایران] و مقررات شدید قرنطینه در محل، سفارت جمهوری اسلامی ایران بسته‌های مواد غذایی و بهداشتی برای همه دانشجویان مقیم این شهر ارسال کرده است.»

تعداد قربانیان ویروس کرونا به ۱۷۰ نفر رسیده است.

ترامپ طرح محدودیت‌های نظامی علیه ایران را وتو خواهد کرد

کاخ سفید هشدار داد که اگر کنگره لوایح مربوط به ایجاد محدودیت در استفاده از نیروی نظامی علیه ایران را تصویب کند، دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، آن‌‌ را وتو خواهد کرد.
پایگاه خبری «هیل» شامگاه سه‌شنبه هشتم بهمن‌ماه در گزارشی نوشت که مجلس نمایندگان آمریکا روز پنج‌شنبه درباره دو لایحه مرتبط با اختیارات نظامی رییس جمهوری تصمیم‌گیری خواهد کرد. به‌موجب لایحه اول که از سوی روهیت خانا، نماینده دموکرات از ایالت کالیفرنیا، ارائه شده است تامین مالی برای اقدام نظامی علیه ایران ممنوع می‌شود.
بنابرگزارش‌ها، روز پنج‌شنبه دهم بهمن‌ماه قرار است لایحه دومی نیز به رای گذاشته شود که در صورت تصویب، مجوز استفاده از نیروی نظامی  به موجب قانون ای.یو.ام.اف (AUMF) لغو می‌شود. این قانون در سال ۲۰۰۲ تصویب شد و به رییس جمهوری آمریکا اختیارهای مشخصی در استفاده از نیروی نظامی در جریان جنگ عراق داده شد.
نشریه پولیتیکو نیز شامگاه سه‌شنبه در گزارشی نوشت که قانون «مجوز استفاده از نیروی نظامی» ای.یو.ام.اف (AUMF) هرچند درخصوص جنگ عراق تصویب شده است، اما دولت ترامپ، در ژانویه ۲۰۲۰، عملیات کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران، را به استناد اختیارات آمده در این قانون توجیه کرد.
در بیانیه کاخ سفید اشاره شده است که حکومت ایران و نیروهای تحت حمایت ایران، همچنان به‌برنامه‌ریزی و اجرای حملات علیه نیروهای آمریکایی در عراق ادامه می‌دهد و  قانون «مجوز استفاده از نیروی نظامی» امکان قانونی دفاع از ایالات متحده و متحدانش را در برابر این تهدیدهای ایران فراهم می‌‌کند.
مجلس نمایندگان آمریکا ماه گذشته، در بیستم دی‌ماه، در اقدامی دیگر با ۲۲۴ رای مثبت، در برابر ۱۹۴ رای منفی، به منع اقدام نظامی علیه ایران بدون مجوز کنگره رای داد.در رای‌گیری ماه گذشته، سه نماینده جمهوری‌خواه به طرح محدودیت‌های نظامی ترامپ علیه ایران رای دادند.
قطعنامه‌های مزبور برای قانونی شدن باید در مجلس سنا که اکثریت آن در اختیار جمهوری‌خواهان است نیز تصویب شود. حتی در صورت تصویب در مجلس سنا، رییس جمهوری آمریکا، می‌تواند به موجب اختیارات قانونی خود ‌آن‌ها را وتو کند.

  چهل و دو سال بوده اید . دیگر بس است . باید برای همیشه در زباله دان تاریخ با بدترین نام دفن شوید . ای منفورترین موجوداتی که نمیشود گفت چه ه...