در واکنش به امضاء توافقنامه مرزی دریایی میان ترکیه و دولت وفاق ملی لیبی، رقبای منطقهای آنکارا پروسه تصویب توافقنامه مرزی مدیترانه شرقی را کلید زدند.
بر همین اساس، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، نیکو آناستازیا، رئیس جمهوری قبرس و کیریاکوس میتسوتاکیس، نخست وزیر یونان روز پنجشنبه(۲ ژانویه) با حضور در آتن، پایتخت یونان توافقنامه مرزی مدیترانه شرقی را امضاء خواهند کرد.
این توافقنامه که قرار است به امضاء دولت ایتالیا نیز برسد، در نشست چهارجانبه مصر، یونان، قبرس و فرانسه که ۴ و ۵ ژانویه در قاهره برگزار خواهد شد، به بحث گذاشته میشود.
همچنین مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز قصد دارد طی هفته نخست ژانویه و در پایان سفر آسیایی خود ضمن بازدید از قبرس در خصوص توافقنامه یاد شده با مقامهای این کشور گفتگو کند. متعاقب این گفتگوها، نخست وزیر یونان روز ۷ ژانویه با ایالات متحده سفر خواهد کرد و در دیدار با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا این توافقنامه به بحث گذاشته خواهد شد.
ترکیه اخیرا یک توافقنامه مرزی دریایی با دولت وفاق ملی لیبی به نخست وزیری «فائز سراج» امضاء کرده که اعتراض کشورهای ذینفع در حوزه مدیترانه شرقی نظیر مصر و یونان را در پی داشته و افزون بر آن انتقاد قدرتهای فرامنطقهای همچون روسیه و آمریکا را نیز برانگیخته است.
گذشته از آن که فرانسه، عربستان و مصر از حامیان ارتش ملی لیبی به رهبری «خلیفه حفتر» محسوب میشوند، اهمیت روزافزون منابع گازی حوزه مدیترانه شرقی رقبای منطقهای ترکیه را نگران کرده است.
همچنین مصر، اسرائیل و اخیرا عربستان موافقتنامههای برای سرمایهگذاری در منابع گازی قبرس یونانینشین انجام دادهاند و انجام عملیات حفاری مشترک با همکاری شرکتهای یونانی و اسرائیلی افزایش یافته، اقدامهایی ترکیه را برای آغاز عملیات حفاری در قبرس شمالی تحریک کرده است.
البته سازمان ملل متحد نیز قصد دارد با هدف پایان دادن به اختلافهای بینالمللی در مورد لیبی و حصول یک راهکار سیاسی برای پایان دادن به جنگ داخلی این کشور نشستی را در ماه ژانویه به میزبانی برلین برگزار کند. اقدامی که با استقبال یونان مواجه شده و نخست وزیر این کشور اعلام کرده که قصد دارد با شرکت در این نشست، تکلیف توافق به زعم او «غیرقانونی» لیبی و ترکیه را یکسره کند.
اولین منابع گاز طبیعی در آبهای فراساحلی مصر، اسرائیل و قبرس واقع در شرق مدیترانه یک دهه پیش کشف شد و همزمان منابع گازی این منطقه معادل ۱.۷ میلیارد بشکه نفت تخمین زده شد. بدین ترتیب مدیترانه شرقی به عنوان منبع گازی جدید جهان به عرصه رقابت کشورهای ساحلی این دریا بدل شد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر