به گزارش خبرگزاری هرانا، به نقل از شرق، در آخرین روز اردیبهشت سال جاری، هیئت عمومی دیوان عالی کشور رأی به مهمترین تصمیم قضائی چند دهه اخیر داد تا نهفقط در حوادث رانندگی بلکه در همه جنایات، دیه زنان و مردان برابر شود و صندوق تأمین خسارتهای بدنی ملزم به پرداخت مابهالتفاوت دیه باشد.
زمانی میتوان به وضوح، اهمیت این خبر را درک کرد که به یاد بیاوریم دیه دختران شینآبادی با همه خسارات جبرانناپذیر بدنی که متحمل شدند، نصف مردان محاسبه شد.
در ماجرای آتشسوزی دختران مدرسه درودزن نیز همین اتفاق افتاد و در داستان تلخ نگار قربانی که درپی حادثه در شهربازی قطع نخاع شد نیز نصف دیه پرداخت شد. در همه این سالها، در همه جنایتها علیه زنان این اتفاق تکرار شده است؛ مگر در حوادث رانندگی.
حال هیئت عمومی دیوان عالی کشور با نظری قاطع، رأی به برابری دیه زنان و مردان داده است؛ در جلسه هیئت عمومی دیوان عالی کشور که در ۳۱ اردیبهشت سال جاری به ریاست سیداحمد مرتضویمقدم، رئیس دیوان عالی کشور، محمدجواد حشمتیمهذب، نماینده دادستان کل کشور و با حضور رؤسا، مستشاران و اعضای معاون همه شعب دیوان عالی کشور برگزار شد.
اعضا به بررسی موضوع تکلیف صندوق تأمین خسارتهای بدنی برای پرداخت مابهالتفاوت دیه اناث اعم از نفس یا اعضا پرداختند و در رأی وحدت رویه ۷۷۷، به تصویب رأیی اقدام کردند که در حکم قانون است و تمام محاکم ملزم به رعایت آن هستند.
در این رأی وحدت رویه مقرر شده است: «با عنایت به مفاد ماده ۲۸۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ١٣٩٢ در نحوه تقسیمبندی جنایات علیه نفس یا عضو یا منفعت و عمومیت مقررات تبصره ذیل ماده ۵۵۱ این قانون، نظر به اینکه مکلفشدن صندوق تأمین خسارتهای بدنی به پرداخت معادل تفاوت دیه اناث تا سقف دیه ذکور امتنانی است، لذا در کلیه جنایات علیه زنان، اعم از نفس یا اعضا، مابهالتفاوت دیه مربوط به آنان باید از محل صندوق مذکور پرداخت شود و بر این اساس آرای دادگاههای تجدیدنظر استانهای لرستان و گلستان در حدی که با این نظر انطباق دارد، به اکثریت آرای صحیح و قانونی تشخیص میگردد.
این رأی به استناد قسمت اخیر ماده ۴۷۱ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ١٣٩٢ در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاهها و سایر مراجع اعم از قضائی و غیر آن لازمالاتباع است.
موضوع دیه جزء مباحث فقهی چالشبرانگیزی است که بر اساس قانون مجازات اسلامی ایران و مطابق فتوای بسیاری از فقیهان شیعه و سنی، دیه زن نصف دیه مرد است؛ هرچند این رأی در میان فقها مخالفانی نیز داشته و دارد. به همین دلیل، بحث و بررسی این موضوع با گذشت سالهای دراز، در نهایت در حال پایان گرفتن است.
پیمان حاجمحمودعطار، حقوقدان، در گفتگو با «شرق» با ابراز خرسندی از رأی وحدت رویه دیوان عالی کشور توضیح داد: در بحث فقهی دیه، بیشتر صاحبنظران فقهی معتقدند باید دیه جبرانکننده فقدان شخص مقتول برای اولیای دم در قتل نفس و جبرانکننده خسارتهای واردشده به فرد مجروح و آسیبدیده در جنایت علیه اعضای بدن باشد.
به گفته این حقوقدان با نگاهی به حجم قابل تأمل حوادثی که زنان قربانی آن هستند و همینطور با کمال تأسف زدوخوردهای زناشویی منجر به آسیب عمدی و غیرعمدی اعضای بدن زن توسط شوهر یا سایر بستگان سببی و نسبی و حتی قتل عمدی و غیرعمدی از ناحیه مرد این برابری میتواند عامل بازدارندهای در وقوع حوادثی اینچنینی باشد.
وی در پایان در پاسخ به این سؤال که اعتبار آرای وحدت رویه به چه میزان است، گفت: آرای هیئت عمومی دیوانعالی کشور که در قالب وحدت رویه صادر میشوند، برابر قانون و در حکم قانون مدون بوده و رعایت مفاد آن برای کلیه مراجع قضائی اعم از دادسراها، دادگاههای عمومی و دادگاه تجدیدنظر شعب دیوانعالی کشور و سازمانها و وزارتخانهها و نهادهای دولتی و عمومی از جمله شرکتهای بیمه و صندوق تأمین خسارت بدنی الزامی است.
لازم به ذکر است در خردادماه سال ۹۵ شورای نگهبان رای بر برابری دیه زن و مرد در حوادث رانندگی داده
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر