از وقتی کرونا آمده، بیکار ماندهاند؛ ٣٥هزار کارگر ساختمانی. ویزاهای گردشگری از اعتبار افتاد، خرج اقامت ٦ماهه شد هزار و ٥٠٠دلار. ابزارهای کار ماند در ساختمانهای نیمهکاره و کارگرها برگشتند. آنها هم که قصد رفتن به عراق داشتند منصرف شدند، چون رسیدن قاچاقی به «سلیمانیه» هم ٤٠٠دلار خرج دارد و هم واهمه حکم تیر پلیس عراق.
روزنامه شهروند نوشت: این سوی مرز، چندهزار مَرد بیکار برگشتهاند و دلتنگی برای بوی سیمان و گچ در دل مردان مریوان، سردشت و... خانه کرده. دیگر از داربستهای داغ و پلههای نیمهکاره که طبقات نیمهتمام ساختمانهای بلندبالای سلیمانیه، اربیل، کرکوک و .. را به هم وصل میکردند، خبری نیست. این سوی مرز، مردها ماندهاند و جیبهای خالی. راه چاره پیچوخمهای «تپه» است. پاتوق دیگر میدان «سلیمانیه»، «اربیل»، «دهوک» و «بغداد» نیست. همه شبها در «تپه» جمع میشوند برای چشمانتظاری کولهایی که پایین کوه روی زمین پهن شدهاند.
قصه کارگران ساختمانیِ مسافر عراق به چندسال اخیر برمیگردد. وقتی نوسانات ارزی و گرانیها، کارگران کُرد را روانه اقلیم کردستان کرد؛ با ویزای گردشگری. گردشگرانی که در خانههای نیمهکاره پناه میگرفتند تا درآمد دیناری و دلاریشان دردی از زندگی دوا کند. اردیبهشت ١٣٩٨ بود که محاسبات اعضای شورایعالی کار، سبد معیشت هر کارگر ایرانی را ٦میلیون و ٤٠٠هزارتومان اعلام کرد. در شرایطی که دستمزد کارگران به زحمت به ٢میلیون تومان میرسید و رکود بازار مسکن، درآمد کارگران ساختمانی را به پایینتر از این رقم هم میرساند. اما در سال ٢٠١٨ حداقل حقوق دستمزد کارگران عراقی ٣٥٠هزار دینار بود، معادل ٢٩٠دلار. درحالیکه درسال ٩٨ حقوق کارگران ایرانی نهایتا به ١٥٠دلار میرسید و همینها افراد زیادی از کارگران را ترغیب کرد به رفتن و اقامت در خانه جدید در کردستان عراق؛ تعدادی که به گفته فعالان کارگری حدود ٣٥هزار نفر بودند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر