سرانه مطالعه در ایران، مثل بسیاری از شاخص های دیگر، مفهومی مبهم، غیردقیق و احتمالاً تبلیغاتی دارد. مدیران سعی میکنند میزان مطالعه در کشور را بالاتر از آنچه هست اعلام کنند تا بلکه تصویری مطلوبتر از جامعه و دوران مدیریت خود ساخته باشند.
آمار منتشرشده از سرانه مطالعه در ایران همیشه پرابهام بوده و مدام در حال تغییر است. این در حالی است که سازوکار محاسبه سرانه مطالعه در ایران نیز تعریف دقیقی ندارد.در تازهترین آمار دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، سرانه مطالعه هر ایرانی حدود هشت ساعت در ماه اعلام شد.
این آمار بدان معناست که هر ایرانی به طور متوسط 15 دقیقه در روز مطالعه میکند.
بر اساس جزئیات این آمار، سرانه مطالعه کتاب غیردرسی افراد 15ساله و بیشتر، هفت ساعت و 41 دقیقه در ماه بوده که از این میزان سرانه ماهانه مطالعه قرآن و ادعیه، سه ساعت و هفت دقیقه است.هرچند نوسان قیمت کاغذ طی ماههای اخیر عامل مهمی در کاهش تیراژ کتاب و پایین بودن سرانه مطالعه در ایران بوده است، اما سالها پیش علیاکبر اشعری، رئیس کتابخانه ملی در دوران ریاستجمهوری احمدینژاد، سرانه مطالعه ایرانیها را تنها دو دقیقه اعلام کرده بود.
ایران با داشتن حدود 14 هزار پروانه انتشارات، هفت برابر آمریکا (با حدود 326 میلیون نفر جمعیت) و 20 برابر انگلستان، انتشارات دارد.کاهش سرانه مطالعه کتاب به مجموعه عوامل متعددی در سالهای اخیر مربوط بوده و امروز به یک زنگ خطر تبدیل شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر